Typ sekodontyczny charakteryzuje miesozerne i stanowi punkt wyjscia dla przeksztalcen wtórnych

Typ sekodontyczny charakteryzuje mięsożerne i stanowi punkt wyjścia dla przekształceń wtórnych, dokonywających się u kopytowców (+ Creodontia, Ungulata). I tym razem zęby trzonowcowokształtne (P i M) są zębami brachydontycznymi, posiadają zatem wzrost ograniczony (wąski przewód korzeniowy). Korona jest wąska, wyciągnięta od przodu ku tyłowi i pokryta ostrymi, różnej wysokości. guzkami. Całość robi wrażenie b. nieprawidłowej piłki, zupełnie nie nadającej się do przecierania (trituratio) pokarmu, lecz jedynie do nadcinania go (incisio) albo do łamania kości. Z tego też względu mięsożerne ograniczają się jedynie do przegryzania kawałków mięsa, zgoła go nie rozdrabniając W zębach górnych naj silniej jest rozwinięty paraconus , położony depolicekowo, natomiast względnie niski protoconus ulgł przesunięciu w kierunku dojęzykowym. W zębach dolnych najwyższym jest pratoconid, przed którym widnieje nieco niższy paraconid, a w tyle niska stopka (talonid), którą wieńczy słabo zaznaczony hypoconid. Dośrodkowo od tego ostatniego leży hypoconulid. [więcej w: ginekolog warszawa nfz, kosmetyki ajurwedyjskie, dieta ketogenica ]