Szorstkosc powierzchni grzbietowej jezyka czyni z tej powierzchni rodzaj tarki

Szorstkość powierzchni grzbietowej języka czyni z tej powierzchni rodzaj tarki, która ocierając się o grzebienie podniebienne (rugae palatinae), powoduje przemiał pokarmu. Obecność receptorów smakowych umożliwia kontrolę chemiczną spożywanego pokarmu w odcinku układu pokarmowego jeszcze nie posiadającym własności chłonnych. Brodawki nitkowate (papillae filiformes) są brodawkami najliczniejszymi, rozsianymi na całej powierzchni grzbietowej języka, z wyjątkiem jego korzenia i powierzchni dolnej wierzchołka. Są to drobne, nieomal mikroskopijne wzniesienia, na których wierzchołkach widnieje pióropusz utworzony przez sznury komórek nabłonkowych, U Bovidae i u Felidae pióropusze te ulegają zrogowaceniu, nadając językowi charakter wybitnie szorstki. Zrogowacenie oraz przerost nabłonka brdawek nitkowatych występuje i u człowieka w przypadkach zaburzeń w obrębie przewodu pokarmowego (język obłożony ). -Brodawki grzybowate(papillae fungiformes) są mniej liczne i każda z nich posiada kształt niskiego stożka . Są one bądź równomiernie rozproszone po całej powierzchni grzbietowej języka (Hominidae, Carnirora, Equidae), bądź też skupiają się w małe grupki (Ruminantia). Niekiedy brodawki grzybowate są zaopatrzone w receptory smakowe. [przypisy: leki bezpłatne dla seniorów, neurolog badania do pracy, kosmetyki ajurwedyjskie ]